Tapiolan puutarhakaupunki - 1953-2023 70v.-tilannearvio

Alla olevista linkeistä pääset kunkin puutarhakaupungin lähiön omiin sivuihin, joista löydät kuvat kesältä 2023 ja yhteenvedon lähiön tärkeimmistä asemakaavoihin liittyvistä hankkeista.

Asuntosäätiön rakennuttaman Tapiolan puutarhakaupungin peruskivi muurattin 70 vuotta sitten, 5.9.1953. Puutarhakaupungin valmistumiselle ei ole olemassa mitään tarkkaa ajankohtaa, mutta valtaosiltaan lopputulos valmistui 1970-80 -lukujen taitteessa, osin vielä tämän jälkeen. Rakentaminen ei kuitenkaan ole missään vaiheessa alueella loppunut, ajoin hieman hidastunut, mutta taas viimeisten parinkymmenen vuoden aikana, erityisesti kaupungin tekemien metropäätösten myötä, kiihtynyt. Kaikkien uudishankkeiden tai muutosprojektien valmistelumateriaaleissa luvataan "kunnioittaa puutarhakaupungin arvoja". Mitä tämä tarkoittaa, kas siinäpä pulma. 

Alla on alkuperäisen, Asuntosäätiön rakennuttaman Tapiolan puutarhakaupungin alueen kartta. Kuva on Heikki von Hertzenin ja Paul D. Spreiregenin kirjasta "Building a New Town - Finland´s new garden city Tapiola" sivulta 116. Kuvaan olen antanut "keltaisen tai punaisen kortin" sen mukaan, kuinka vakavasti alkuperäinen puutarhakaupungin luonne on muuttunut tai muutoksen uhka on olemassa. Minun mielestäni. Tämä yhteenveto on subjektiivinen, allekirjoittaneen mielipide.

 

Itäinen lähiö - Vanhan kaukolämpökeskuksen purkamisen ja sen tilalle rakennetun asuinrakennuksen jälkeen ei ole tehty merkittäviä puutarhakaupungin ilmeeseen vaikuttaneita muutoksia. Keltainen kortti = Aarnivalkean koulurakennuksen kohtalo on avoin.

Itäranta - Keltainen kortti = aivan alueen rajalla oleva rakennushanke on uhka, jos sen suunnittelu ja toteus ei onnistu "puutarhakaupungin arvoja kunnioittaen". Muutoin lähiö on säilynyt muuttumattomana osana puutarhakaupunkia.

Läntinen lähiö - Keltainen kortti = Jousenkaaren koulurakennuksen kohtalo on avoin samoin kuin alueen lisärakentamisen vaikutukset. Keltainen kortti = Tapiolan teollisuustalon tontille suunniteltu lisärakennus muodostaa uhan "puutarhakaupungin arvoille".  Ahertajankujalle, samoin Opinkujalle ja Kaupinkalliolle, tehdyt massiiviset lisärakentamiset on onnistuttu häivyttämään metsään, "puutarhakaupungin arvoja kunnioittaen". Muutoin lähiö on säilynyt muuttumattomana osana puutarhakaupunkia.

Pohjoinen lähiö - Keltaiset kortit = Pohjantorin ja Louhentorin muodostaman, alueen alkuperäisen palvelukeskusparin muutoshankkeet ovat uhka, jos ne eivät onnistu "puutarhakaupungin arvojen kunnioittamisessa". Lähiö on toistaiseksi säilynyt lähes muuttumattomana osana puutarhakaupunkia.

Suvikumpu - Lähiö on säilynyt muuttumattomana osana puutarhakaupunkia..

Tapiolan keskusta - Punaiset kortit = Heikintorin ja Tapiontorin eteläpuoleisen alueen rakennuskanta on liian korkeaa suhteessa alueen yläpuolelle kohoavan Keskustornin korkeuteen. Keltainen kortti = em. alueesen liittyvät lisärakennushankkeet jatkavat saman uhan toteutumista. Keltainen kortti = Heikintorin kohtalo on avoin, lisärakentaminen nykyisen rakennuksen päälle on selvä uhka "puutarhakaupungin arvoille". Keltainen kortti = Tapiontorin suihkualtaan palauttaminen ja alueen palauttaminen entiseen arvoonsa on epäselvä. Keltainen kortti = Kulttuuriaukion muutoshankkeet ovat selvä uhka, jos niiden suunnittelu ja toteus ei onnistu "puutarhakaupungin arvoja kunnioittaen". Keltainen kortti = Keskusaltaan jokavuotinen muutos loppusyksystä "Tapiolan jääpuutarhaksi" ja keväällä takaisin vesialtaaksi on kestämätön prosessi, joka ei ole "puutarhakaupungin arvoja kunnioittava". Muutoin alue on säilynyt muuttumattomana osana puutarhakaupunkia.

Powered by Aava 3