Pulikointilammet ja -altaat

Tapiolan puutarhakaupunkiin rakennettiin useita yleisiä ja yksityisiä lähinnä lapsille tarkoitettuja pulikointipaikkoja. Valtaosa näistä lammista ja altaista on nykyään suljettu, mikä mistäkin syystä. Tähän on koottuna tiedossa olevat lukuunottamatta Tapiolan uimahallia, sen hyppyallasta ja Lastenallasta. 

Nämä kuvat julkaistiin tämän Tapiola Garden City -sivuston Facebook-sivulla elokuussa 2020, missä ne saivat runsaasti kommentteja. Näihin kannattaa tutustua suoraan a.o. Facebook-sivustolla - linkit kunkin kuvan alla. Poustaukset jaettiin lisäksi seuraaviin Facebook-ryhmiin: Tapiolan Kilta, Enemmän Tapiolaa, Tapiolan nuoriso 70-luvulta ja Tapiolan 60-luvun nuoret. Näistäkin löytyy kommentteja poustauksiin.

 

Mäntyviidan kello-suihkulähde-allas puistikko

Tätä allasta on kuvan perusteella käytetty myös virkistäytymiseen - hienoa! Mikä mahtaa olla tämän kaupungin maalla sijaitsevan kellon ja altaan historia? Oliko tämä jonkun lahjoitus (puutarhakaupungille)?

Facebook-sivuille: Tapiola Garden City

 

 

Takojantie 1:n taloyhtiön uima-allas.

Pohjois-Tapiolasta Takojantieltä taitaa löytyä ainoa vielä nykyäänkin käytössä oleva ns. taloyhtiön yksityinen uima-allas. Näkyy kauniina, sinisenä plänttinä mm. Espoon kaupungin karttapalvelun ilmakuvissa https://kartat.espoo.fi/ims

Facebook-sivuille: Tapiola Garden City

 

 

Kaskenkaatajantien kalliolampi.

Kaskenkaatajantie 14:n takapihalla, nykyisin hieman erikoisella tonttimaalla, on sijainnut aikanaan näyttävä ulkoallas. Rakenne näyttäisi olevan osaksi luonnon kalliota, osaksi betoniseinämää. Kuvan pohjalta paikan kyllä löytää, kun oivaltaa, että tämä v. 1964 postikortti on peilikuva :-)

Mikähän tämän nyt jo täysin luonnon umpeen peittämän pusikon sisälle jääneen altaan historia on? Mahtoiko tässä olla vaihtuva vaiko vain seisova, luonnonmukainen vesijärjestelmä?

Facebook-sivuille: Tapiola Garden City

 

 

Otsonkallion kalliolampi - alkuperäinen, kartanonaikainen pulikointipaikka?

Kovin moni nykytapiolalainen tuskin tietää, että tällainenkin luonnonihme on Tapiolan puutarhakaupungin pihapiiristä löytynyt. Otsonkallio 3:n sisäpihalla on ollut kalliokuopassa lampi, mutta tietäisikö joku tämän historiaa enemmän? Oliko tässä, korkealla Otsonkalliolla jo Hagalundin kartanon aikana tämä kuoppa keräämässä sulamis- ja sadevettä, ja siis pieni lampi? Entä puutarhakaupungin aikana, 1950- ja 60-luvuilla, oliko lammessa jokin keinotekoinen vedenkierrätys vai seisoiko vesi sellaisenaan kesät talvet? Milloin tämä taloyhtiön tontilla sijainnut lampi peitettiin ja miksi?

Facebook-sivuille: Tapiola Garden City

 

 

Tapiolan puutarhakaupungin "kruununjalokivi", kenties.

Kuvat ovat 1960-luvulta, Tapiolan puutarhakaupungista, Silkkiniityn lammikolta. Tuolloin tämä Ankkalammikoksi kutsuttu vesiallas suihkulähteineen oli paikka vailla vertaa.

Mahtaisiko Silkkiniityn Ankkalampi 2020-luvulla samanlaisena nostaa alueen arvoa, arvostusta ja tuottoa tukemalla kaupungin nykyisiä panostuksia alueen houkuttavuuden lisäämiseksi?

Facebook-sivuille: Tapiola Garden City

 

 

Kadonnut keidas.

Kaskenkaatajanpuistossa oli Tapiolan puutarhakaupungin alkuaikoina aina 1970-luvulla asti kaunis ja houkuttelevan näköinen kahluuallas. Jostain syystä joku katsoi paremmaksi poistaa tämän kaupungin mailla sijainnneen pienten lasten ja lapsiperheiden keitaan. Tilalla on nyt nelisenkymmentä vuotta myöhemmin viehättävä puistikko. Voisiko paikalla joskus uudelleen sijaita lasten keidas?

Facebook-sivuille: Tapiola Garden City

 

Tapiontorin suihkuallas

Yritykset houkuttelevat asiakkaita myymälöihinsä sekä omalla yritystoiminnallaan (tuotteet, palvelu, hinnoittelu, mainonta), että sijainnillaan. Jos liikehuoneiston sijainti itsessään houkuttelee ihmisiä liikkumaan alueella, lisää tämä asiakasvirtaa ja siten yritystoiminnan tuottoa. Tästä hyötyy myös liiketilojen omistaja, jonka kannattaa siis panostaa alueen viihtyisyyteen. - Tapiolan puutarhakaupungissa on myymälätiloja sekä puistomaisissa ostoskeskuksissa että maan alla.

Facebook-sivuille: Tapiola Garden City

 

Powered by Aava 3